vrijdag 9 december 2011

When Everything is Going Down — LOOK UP!

December 9

When Everything is Going Down — LOOK UP!
"My voice shalt thou hear in the morning, O LORD; in the morning will I direct my prayer unto thee, and will look up." (Psalm 5:3)
You know the routine — it happens every morning. First, you wake up. Next, you get up. Why not go ahead and finish the process and LOOK UP. That's the best way to begin a day. Especially if things around you are on a downward spiral. You can look up when things are going down. Furthermore, you must.
It is a proven fact that a person will head in the direction they are looking. This is literally true, as well as figuratively true. Stop and consider for a moment what it is you spend most of your time "looking" at. Your eyes see it, your mind thinks it, your imagination dwells upon it, your soul desires it — and eventually you do it.
Why not give this pattern a chance to work in ways that matter most?
Look up unto to the Lord in the morning, while your mind is poised and your energies are fresh. Look up, and move up. See what He is saying to you, and then see yourself doing what He wants you to do. If you will cultivate this simple practice, this spiritual discipline, you will find yourself doing what the Lord wants you to do.
On the other hand, if you look down and see yourself defeated and depressed — then you will surely spend your day in a pit of despair. Look down; and you will go down. Look up; and you will go UP.
The Bible says, "They looked to Him and were radiant; their faces were not ashamed!" (Psalm 34:5). Isaiah put it this way, "Lift up your eyes all around.......then you shall see and become radiant, and your heart shall swell with joy" (Isa.60:4,5).
One of the most beloved lyrics of all time says it simply the best — "Turn your eyes upon Jesus, look full in His wonderful face. And the things of earth will grow strangely dim in the light of His glory and grace." (Helen H. Lemmel, 1922)
My friend, look up. When everything around you seems to be going down — look up. If you will look up — the Lord will lift you up. So LOOK UP.
I'll see you at the top!

zaterdag 3 december 2011

Almachtig werk begeleidt ons geloof

Door het geloof zien wij in dat de wereld tot stand gebracht is door het Woord van God, ... Hebreeën hfdst 11 vers 3.
De bijbel begint met deze eenvoudige en toch zo indrukwekkende woorden:‘ In het begin schiep God de hemel en de aarde.’ Woordendie voor niemand mis te begrijpen zijn. Was er iemand bij, toen de wereld tot stand werd gebracht? Want alleen iemand die erbij was, kan daar een zinnig woord over zeggen. Welnu, God die er was en de
Schepper van de wereld is, is ook de Schrijver van de Bijbel. De Bijbel is het Woord van God en dus ook waarheid. Dat Woord vraagt geloof. Alleen door het geloof verstaan wij dat de wereld door het woord Gods tot stand is gebracht. ‘Want Híj spreekt en het is er, Híj gebiedt en het staat er.’ (Ps.33:9).
‘Zonder geloof is het echter onmogelijk God te behagen.’ (vers 6). Dit hoofdstuk 11 laat zien wat het geloof in de levens van oudtestamentische gelovigen bewerkt heeft. Van deze gelovigen gaat een getuigenis uit naar ons. Het geloof is niet iets abstracts. Geloof is een zekerheid, geen gevoel en geloof is handelen. Wie in de Heere Jezus en God de Vader gelooft, heeft in het dagelijks leven de hulp van Goddelijke Personen en daarbij houvast aan de gelovigen uit dit hoofdstuk. Bij Abel en zijn offer mogen we een voorafschaduwing van het offer van de Heere Jezus zien. Een uitermate belangrijk houvast. Bij Henoch zien we het heden: hij wandelde met God en besprak alles met Hem. Ook dat is ons gegeven als houvast!
Lees Hebreeën 11:1-6
Groetjes,
<>< Pieter.

zondag 30 oktober 2011

Vaststaan in genade

De God nu van alle genade, Die ons geroepen heeft tot Zijn eeuwige heerlijkheid in Christus Jezus, Hij Zelf moge u – na een korte tijd van lijden – toerusten, bevestigen, versterken en funderen. 1 Petrus hfdst5 vers 10.

Merkwaardige tussenzin 'na een korte tijd van lijden' als het over de God van alle genade gaat. Hoe kunnen die twee dingen bij elkaar horen? Ze worden in elk geval samen genoemd. Het doet denken aan een ongeval met een gehandicapte. Wat gebeurd was, had hem wel veel leed gebracht, maar uiteindelijk was het toch telkens weer duidelijk geworden dat dit op geen enkele wijze iets afdeed aan Gods grote liefde voor hem. Dat is een ernstige conclusie vanuit een zo'n pijnlijke situatie. Gods wegen begrijpen is geen zaak van nietige mensjes. Maar we mogen telkens weer vertrouwen op Gods vaderzorg voor ons. Daarvoor acht God geen mens te nietig! Want
‘dit is de ware genade van God waarin u staat’ (vers 12). Waarin staan wij we zo ‘vast’? Zullen wij vertrouwen op onze kerkgang? Zullen wij vertrouwen op de mate waarin wij voldoen aan Gods eisen, aan de Wet? Iedereen die even eerlijk nadenkt, zal meteen antwoorden: nee! Wij voldoen niet aan de eis van de Wet, zelfs al moeten we toegeven dat die Wet alleen vraagt wat God rechtvaardig mag vragen. Wij schieten tekort; wat wij nodig hebben is vergeving door Goddelijke genade. Wat een opluchting dat het waar is wat Petrus schrijft: daarin moet gij vaststaan. En waarin is dat? De ware genade van God, alleen genade.
Lees 1 Petrus 5:8-14
Groetjes,
<>< Pieter.

zaterdag 8 oktober 2011

Zacharia 7:7-14

De bijbelstudie van Claude op 9 oktober 2011 in de kandelaar.
Meekijk- en luisterlink: http://www.ustream.tv/broadcaster/9174674

vrijdag 9 september 2011

De Almachtige

Verneder u dan onder de krachtige hand van God, ... 1 Petrus hfdst 5 vers 6.

God is almachtig, dat weet iedereen die ernstig over God heeft nagedacht. Er moet een
Schepper zijn. Die Schepper moet de almachtige God zelf zijn. Maar hier in dit verband, is niet zozeer Gods macht als Schepper bedoeld als wel Zijn macht als Regeerder van alle dingen. Straks zal Hij Zijn grote heerlijkheid openbaren, de Zijnen volmaken, bevestigen, sterken en grondvesten. Nu is het nog niet zover: God vraagt van ons om de positie in te nemen die Christus op aarde innam, in vernedering. Maar dan wel onder Gods krachtige hand! Die krachtige hand geeft ons zekerheid: ‘Hij zorgt voor u’ (vs.7). Onder mensen is het gewoonte alles zelf te regelen, om voor je eigen zaakjes op te komen. ‘Zorg voor jezelf, want een ander zal het niet doen,’ zeggen de mensen. Bij God is dat anders. Hij wil dat de Zijnen het karakter tonen dat de Heer Jezus liet zien: nederigheid, dienst zonder erop te letten of we voldoende erkenning krijgen. En onze persoonlijke noden dan, als anderen misschien onvoldoende zorg voor ons hebben? Wat een enorme troost: Hijzelf zorgt voor ons. Wat zouden we ooit klagen over een tekort aan aandacht met zo’n
Zorger?
Lees 1 Petrus 5 : 1 - 7.
Groetjes,
<>< Pieter.

dinsdag 6 september 2011

Bijbelstudie Zacharia 6:1-6

De bijbelstudie van Claude op 4 september 2011 in de kandelaar.
Luisterlink: http://www.ustream.tv/recorded/17071944
Alle commentaar welkom.
We werken aan betere videobeelden.
Groetjes,
<>< Pieter

zondag 28 augustus 2011

Lijden en verheerlijken.

Als iemand echter als christen lijdt, laat hij zich daarvoor niet schamen, maar God in dit opzicht verheerlijken. 1 Petrus hfdst.4 vers 16.
Wie de wil van de Heere doet, vindt strijd en lijden op zijn weg, maar is tevens verzekerd dat het lijden van nu niet waard is vergeleken te worden met de heerlijkheid die op ons wacht (Rom. 8:18). Als we moeten lijden om Christus’ wil, bevinden we ons op de goede weg. En als dat lijden openbaar wordt, hoeven we ons helemaal niet te schamen. God heeft welgevallen gevonden in Zijn Zoon. Moeten wij ons dan schamen als we Hem belijden? Hij heeft zoveel voor ons gedaan! Hij heeft voor ons de weg geopend tot de Vader. Laat het een eer voor ons zijn voor Hem te lijden. Na lijden komt verblijden!
‘het oordeel begint bij het huis van God’ (vers 17). Hoe makkelijk praten mensen over zonden, zonder te beseffen dat er een God is die oordeelt. Maar wat nog erger is: hoe makkelijk verdragen christenen zonde in hun leven. Terwijl God juist in hen, die Zijn huis vormen, niet kan verdragen dat er ongehoorzaamheid is. Door Petrus waarschuwt God de lezers dat juist gelovigen ‘de vuurgloed van de beproeving’ moeten verwachten. Niet om hen ten val te brengen, vanzelfsprekend, maar om openbaar te maken wat er in hen is. Wordt dan ook Christus in u zichtbaar?
Lees 1 Petrus 4:12-19.
Groetjes,
<>< Pieter.

zaterdag 13 augustus 2011

Denk je even mee?

Wat betekent Jezus voor u vandaag?

http://www.surveymonkey.com/s/DT6HZCS

Klik op bovenstaande link en vul even in.

Alvast bedankt,

<>< Pieter

donderdag 28 juli 2011

HEBT ELKAAR LIEF

Maar heb voor alles vurige liefde voor elkaar, ... 1 Petrus hfdst. 4 vers 8a.
Nooit wordt het genoeg gezegd en geschreven: HEBT ELKAAR LIEF. Niet alleen op zon- en feestdagen, maar overal en altijd! Niets heeft waarde als de liefde niet op de eerste plaats staat. Natuurlijk, gastvrijheid is ook belangrijk, en dienen ook, maar de liefde komt op de allereerste plaats. Tegenover liefde staat haat. Daar is de wereld vol van. Maar christenen kunnen liefhebben omdat God hen eerst heeft liefgehad, en omdat we deelgenoten zijn geworden van de Goddelijke natuur. De liefde moet zich openbaren! Daarom steeds opnieuw de oproep: ‘Hebt elkaar voor alles vurige liefde voor elkaar!’ ‘zodat in alles God verheerlijkt word’ (vers 11). Hoe ziet er dan wel een leven met en door Christus uit? Petrus noemt wat kenmerken op: bezinning en bidden, liefde tegenover elkaar, gastvrijheid, actief dienen, rentmeesterschap. Het is zeker geen rustig achterover zitten wachten tot ‘het’ komt. Niet ‘het’ komt, maar ‘Hij komt’: het einde van alle dingen is nabijgekomen. Dit is de tijd om te dienen uit de kracht door God verleend. Niet om er zelf belangrijker door te worden. Integendeel, het is dienen, het is kleiner worden. Maar wel: opdat God in alles verheerlijkt wordt, ook in ons, door Jezus Christus en in de kracht van de Heilige Geest.
Lees 1 Petrus 4:7-11.
Groetjes,
<>< Pieter.

zaterdag 16 juli 2011

Het is zomer

om nu, in de tijd die ons nog overblijft in het vlees, niet meer naar de begeerten van mensen, maar naar de wil van God te leven. 1 Petrus hfdst 4 vers 2.
De Heilige Geest spoort ons aan doorheen dit woord om te leven naar de wil van Hem Die ons liefheeft. Er is nog weinig tijd en we hebben er al veel verspild. We moeten nu, net als de christenen aan wie Petrus schrijft, leren onze eigen wil los te laten en te leven voor de Heer. Hij mag dan niet zichtbaar naast ons staan, toch is Hij altijd aanwezig is om ons te helpen. Anders zijn dan ongelovigen is niet gemakkelijk in deze tijd. Ze begrijpen niets van het nieuwe leven dat wij ontvangen hebben! Omdat ze het niet begrijpen beginnen ze ons soms uit te lachen, maar laten we volhouden. Onze toekomst is zeker en ligt vast! Wat heeft Christus naar het vlees verschrikkelijk geleden. Hoe meer Hij Gods wil deed, hoe meer de mens Hem verwierp en kwelde. Maar Hij had het ervoor over: Hij was Vader gehoorzaam. Maar, zo zegt Petrus, bij ons is dat niet anders. God heeft er recht op dat wij, degenen voor wie de Zoon Zijn leven gaf, ook laten zien wat de gevolgen zijn: dat wij ons wapenen met de gedachte om niet meer naar het vlees te leven. Met Christus gestorven? Dan ook met Christus leven, in Zijn kracht, door Zijn Geest, naar Gods wil.
Lees 1 Petrus 4:1-6.
Groetjes,
<>< Pieter.

zaterdag 2 juli 2011

kwaad versus goed

maar heilig God, de Heere, in uw hart; 1Petrus hfdst3 vers 15-aanvang
Jezus is Heer, Jezus is God! Hij heeft recht op de eerste plaats in ons hart, want Hij is de Schepper van hemel en aarde en is tevens onze Verlosser. Van elk schepsel wordt gevraagd: ‘Gij zult de Heere, uw God, liefhebben met geheel uw hart en met geheel uw ziel en met geheel uw verstand en met al uw kracht.’ Van elke verloste zondaar komt daar nog eens de dank en aanbidding bij voor de verlossing. Als de Heer werkelijk zo in onze harten aanwezig is, kan dat niet onzichtbaar blijven. Dat is ook niet de bedoeling! De Heer nodigt ons uit om de vreugde die we in Hem gevonden hebben, uit te dragen in onze omgeving, in woord en daad, maar met zachtmoedigheid en een goed geweten.
‘En wie is het die u kwaad zal doen, als u navolgers bent van het goede?’ (vers 13). De inhoud van deze tekst lijkt in schrille tegenspraak met de werkelijkheid. Wat wordt er een onrecht geleden door mensen die het goede willen doen. In de wereld lijkt dan ook alles op zijn kop te staan. Kijken we naar de Heer Jezus, dan zien we hetzelfde. Hij genas melaatsen en blinden en zag om naar de verdrukten. Hij beijverde Zich voor het goede. Toch werd Hij slecht behandeld. De mensen vergolden Hem haat voor Zijn liefde. Wij worden ertoe opgeroepen Zijn voetspoor te volgen, en dat zal ook vaak lijden met zich meebrengen, lijden vanwege de gerechtigheid (vs.14).
Lees 1 Petrus 3:13-23
Groetjes,
<>< Pieter.

zondag 26 juni 2011

Gods ogen

Want de ogen van de Heere rusten op de rechtvaardigen, en Zijn oren zijn gericht op hun gebed; 1 Petrus hfdst 3 vers 12a
Alle kinderen van God zijn bevoorrechte mensen. De Almachtige zorgt voor ons. Ook laat Hij ons niet in het onzekere wat ons leven hier op aarde betreft. Zelfs onze toekomst is verzekerd. Bovendien, als we vragen hebben, zijn Zijn oren op ons gericht! Maar wat verwacht God van ons? Hij verwacht van ons dat we rechtvaardig zijn. Dat is: in de rechte verhouding tot God staan en dat in ons levensgedrag openbaren door gehoorzaamheid aan Hem. Dat is ónze verantwoordelijkheid! Het is dus verstandig om de raad van Petrus op te volgen: ‘Het goede doen en het kwade nalaten.’ Zo zullen we goede dagen zien. ‘omdat u weet dat u daartoe geroepen bent, opdat u zegen zult beërven.’ (vers 9). God wil ons zegenen! Dat hebben we niet verdiend. Als zondaars hadden wij het oordeel van God verdiend. Maar dat oordeel heeft de Heer Jezus gedragen aan het kruis. Alleen op grond daarvan kan God ons zegenen met alle geestelijke zegeningen in de hemelse gewesten. Alleen op grond van de dood en opstanding van de Heer Jezus kan God zondaars rechtvaardig verklaren. Gods kinderen zijn rijk! Wij worden dan ook opgeroepen als rijke en rechtvaardige mensen te leven. Rijk aan liefde en rechtvaardig in onze wandel.
Lees 1 Petrus 3:8-12
Groetjes,
<>< Pieter.

vrijdag 27 mei 2011

het oog wil ook wat

Een zachtmoedige en stille geest, die kostbaar is voor God. 1 Petrus hfdst.3v4b
‘Het oog wil ook wat!’ wordt er vaak gezegd: en de reklame speelt daar handig op in. Maar het oog heeft al zoveel tegenwoordig! Zou het niet veel verstandiger zijn om eens iets aan ons innerlijk te doen? Neem nu zachtmoedigheid. Het is een winstgevend, onvergankelijk sieraad, niet te koop maar erg kostbaar. Winstgevend omdat het aantrekkingskracht heeft; onvergankelijk omdat het eeuwigheidswaarde heeft; niet te koop omdat het van God is; en erg kostbaar omdat het voor God is. Voeg nu zachtmoedigheid bij uw geloof, om tot zegen te kunnen zijn in uw omgeving. ‘Uw sieraad moet niet bestaan in iets uiterlijks’ (vers 3a). De apostel Petrus bedoelt hier niet te zeggen dat er geen sieraden gedragen mogen worden. Maar dat het werkelijke sieraad innerlijk moet zijn, namelijk een zachtmoedige en stille geest. Een eigenschap die we bij uitstek in de Heer Jezus kunnen ontdekken. Zijn schoonheid moeten we niet uiterlijk gaan zoeken. In Jesaja 53:2 lezen we dat de Heer Jezus geen gedaante had dat wij Hem zouden hebben begeerd. Zijn schoonheid is van morele aard. Diezelfde schoonheid moge ons ook sieren.
Lees 1 Petrus 3:1-7.
Groetjes,
<>< Pieter

dinsdag 10 mei 2011

Rust vinden bij de Herder.

Want u was als dwalende schapen; maar u bent nu bekeerd tot de Herder en Opziener van uw zielen. 1 Petrus hfdst 2 vers 25.
De vrijgekochten door het bloed van het Lam, hebben de Heer Jezus leren kennen als Heiland en Zaligmaker. Hij is dan ook de Heer van hun leven, Hij heeft alles voor het zeggen. Maar er is meer! De Heer Jezus is ook een Herder. De dichter heeft het zo gezegd: ‘De Here is mijn herder, Hij waakt voor mijn ziel.’ Dat is een zeer troostrijke gedachte. We weten dat de vijand zo vaak een aanval doet op onze ziel, ons wil verleiden tot andere gedachten, tot ongeloof en wanhoop. Maar dan is de Heer Jezus er, die als Herder en Hoeder waakt over onze zielen. Er staat ook ‘opdat u Zijn voetsporen zou navolgen’ (vers 21). Wat kunnen we het daar moeilijk mee hebben, wanneer ons bijvoorbeeld onrecht is aangedaan, of dat zelf alleen maar denken. Je kunt er dagenlang, soms zelfs jarenlang mee worstelen. Je komt er niet mee klaar. Toch is er een weg; een weg van liefde en vergeving! De Heer Jezus heeft ons voorgedaan hoe wij in dergelijke situaties hebben te handelen. Hij schold niet terug, dreigde niet, maar vertelde alles aan Zijn hemelse Vader. Alles gaf Hij aan Hem over. Ook bad de Heer Jezus voor degenen die Hem onrechtvaardig behandelden... en wij?
Lees 1 Petrus 2:18-25.
Groetjes,
<>< Pieter.

zondag 8 mei 2011

Vrees God

Houd iedereen in ere; heb al uw broeders lief; vrees God; eer de koning. 1 Petrus hfdst. 2 vers 17.
Wellicht zouden we deze opdracht niet verwachten in deze tekst. Deze opdrachten die te maken hebben met hen die we in ons dagelijks leven moeten eerbiedigen: onze collega’s, onze buren, de broeders en zusters, en de overheid; dat is niet altijd gemakkelijk. Daarom staat er bij: ‘Vrees God.’ De Spreukendichter had al geschreven dat de vreze des Heren het begin van de wijsheid is. Als we God vrezen, als we Hem met diep ontzag liefhebben, dan kunnen we doen wat er verder in deze tekst staat. ‘Als vrijen en niet als mannen die de vrijheid misbruiken’ (vers 16). We waren het ons misschien niet bewust, maar we waren slaven van de satan, de tegenstander van God. Nu zijn we in de vrijheid gesteld. Natuurlijk mogen wij deze vrijheid niet misbruiken. Paulus zegt: ‘Zullen wij zondigen omdat wij niet onder de wet maar onder de genade zijn? Volstrekt niet!’ (Rom. 6:15). Wanneer wij Christus volgen, dan gaat God Zijn wil in onze harten schrijven. De wil van God wordt de onze. Wanneer we de wil van God doen, bewandelen wij de smalle weg. De weg is smal in die zin dat we nog maar één ding willen: de wil van God volbrengen!
Lees 1 Petrus 2:11-17.
Groetjes,
<>< Pieter.

zaterdag 23 april 2011

het beeld van de Hemelse

En zoals wij het beeld van de stoffelijke gedragen hebben, zo zullen wij ook het beeld van de Hemelse dragen. 1 Korinthe hfdst.15 vers 49.
Dit moet echt voor iedereen duidelijk zijn en om duidelijk te maken wat er bij de opwekking van de doden gebeurt, gebruikt Paulus een beeld uit de landbouw. Hij vergelijkt het met zaaien en wel met twee aspecten daarvan. Het eerste is dat het gezaaide pas tot leven komt als het gestorven is. Zo zal het opstandingsleven verrijzen uit de dood. Ten tweede wordt slechts een korrel gezaaid terwijl daar een halm met overvloed aan korrels uit voortkomt. Zo wordt er een aards, zwak, vergankelijk lichaam begraven, maar er zal een verheerlijkt lichaam worden opgewekt: onvergankelijk en verbonden met de hemel. Zoals onze opgestane Heer is, zo zullen wij zijn: we zullen Zijn beeld dragen. De Bijbel leert dat er op aarde twee soorten mensen zijn en die verschillen fundamenteel van elkaar. Dat onderscheid is niet gebonden aan ras, taal of cultuur, maar aan het leven dat men bezit. Van nature behoort elk mens tot het eerste geslacht, het geslacht van Adam. Adam werd een zondaar en dat is het wezenlijke kenmerk van het eerste mensengeslacht. Daarnaast introduceert God een tweede mensengeslacht, dat zoals het eerste ook de kenmerken draagt van het Hoofd van dat nieuwe geslacht. Jezus Christus, de ‘oorzaak’ van het tweede mensengeslacht, is de Mens uit de hemel. Door het geloof in Hem kan elk mens wedergeboren worden en deel krijgen aan het eeuwige leven. Hoort u al bij de nieuwe Mens?
Lees 1 Korinthiërs 15:35-49.
Gezegende Paastijd!
<>< Pieter

zaterdag 16 april 2011

TEARFUND ZOEKT

TEARFUND ZOEKT

Geachte lezer en sympatisant

Vorige maand overleed onze collega Luc Depreytere heel onverwachts. Hij was reeds 20 jaar in dienst bij Tearfund en hoofd van onze afdeling financiën en administratie.

Om de vlotte werking van onze organisatie verder te verzekeren zijn wij nu dringend op zoek naar een boekhouder-accountant. Het betreft een voltijdse job met een Bijpassende verloning.

Klik hier (PDF) om de volledige beschrijving van onze openstaande vacature te vinden.

U kunt ons helpen door deze vacature door te geven aan belangstellenden.

Wij willen u nu reeds vriendelijk bedanken.





Cecil Van Maelsaeke, algemeen directeur Tearfund

De geweldige opdracht.

Maar u bent een uitverkoren geslacht, 1 Petr.2 vers 9 aanvang.
Petrus had al geschreven dat de gelovigen vrijgekocht waren door het bloed van de Heer Jezus. Nu laat hij zien wat een voorrecht het is, dat de Heer hen heeft uitverkoren om te behoren tot Zijn volk. Aan de ene kant krijgt de mens de opdracht om zich te bekeren, en te geloven. Aan de andere kant laat de Heer zien dat het Zijn genade is die de mens verlost. Hij verkiest. Dat is een geweldige gedachte. Als ik op mijzelf zie, dan weet ik dat er niets van terechtkomt om een heilige te zijn. Maar als ik denk aan Zijn uitverkiezende genade, kan ik zekerheid en vertrouwen hebben. Door geloof in de Heer Jezus verandert alles in ons leven. Die verandering begon met het verlangen naar de onvervalste melk, het Woord van God, om daardoor behouden te worden. We zijn, toen we geloofden, tot de Heer Jezus gekomen. Nu bouwt Hij ons tot een geestelijk huis. Als gelovigen vormen wij samen één groot gebouw. Samen mogen we de naam van onze Heer verhogen. Hij heeft ons verlost. Daarom is het belangrijk dat wij als priesters de Heer Jezus grootmaken, Hem verkondigen en aanbidden.
Lees 1 Petrus 2:1-10
Groetjes,
<>< Pieter.

zaterdag 2 april 2011

Over bouwen.

Als de HEERE het huis niet bouwt, tevergeefs zwoegen zijn bouwers eraan;
Ps. 127:1a
Realiseert u zich na het lezen van deze Psalm hoe u de afgelopen week bezig bent geweest? Bouwen en bewaren is het onderwerp van Psalm 127 en dat beheerst ook ons leven. Jonge mensen bouwen aan hun carrière, hun eigen huis, hun gezin. Oudere mensen proberen alles wat ze vroeger hebben opgebouwd veilig te stellen, te bewaren. Denk allereerst aan de materiële zaken. Met hoeveel enthousiasme starten we onze opleiding, met het doel om een prima maatschappelijke positie te verwerven. We zetten ons in voor een goed huwelijk en voor een fijn gezin, en willen, als het er in zit, natuurlijk ook een eigen huis. Al onze inspanningen zijn evenwel tevergeefs als de Here niet zegent. We zijn helemaal van Hem afhankelijk, en al ons zwoegen en ploeteren leidt tot niets als Hij het niet zegent. Dat moet ons klein en nederig maken en ons leren bidden en wachten op Hem. De materiële zaken zijn echter niet de belangrijkste. Ook in geestelijke zin wordt er gebouwd. God is de grote Bouwmeester van alles. De Here Jezus heeft gezegd: Ik zal Mijn Gemeente bouwen. En de gelovigen bouwen ieder op hun manier mee aan dat huis. Paulus deed het als een wijs bouwmeester. En voor iedere gelovige geldt: Zie toe hóé u bouwt! Soms menen we in eigen kracht te kunnen werken, maar heel vaak breekt ons dan alles bij de handen af. Overweeg voor de Here of u op de goede manier bezig bent, en zo niet, maak dan een nieuwe start met Hem. Vergeet nooit dat Hij het Zijn beminden in de slaap geeft: Zijn zegen verdrijft zorg en onrust en brengt rust en vrede in uw leven.
Lees Psalm 127
schrijver onbekend.
Groetjes,
<>< Pieter.

vrijdag 25 maart 2011

De eeuwige Bron.

Nu u dan uw zielen gereinigd hebt in de gehoorzaamheid aan de waarheid, door de Geest, tot ongeveinsde broederliefde, heb elkaar dan vurig lief uit een rein hart,
1 Petr. 1:22
Een hele opdracht die de Heer Jezus al aan Zijn discipelen heeft gegeven en die zij als apostelen weer op hun beurt hebben doorgegeven: dat christenen elkaar als broeders en zusters moeten liefhebben. Aan de ene kant is dat een vanzelfsprekendheid. Wij zijn allemaal kinderen van God, leden van één familie, dus houden we van elkaar. Aan de andere kant is er de praktijk van elke dag. Hoe vaak worden we in elkaar teleurgesteld!. Hoe vaak worden we onheus behandeld. Juist daarom de opdracht van de Heer Jezus: ‘Heb elkaar vurig lief’ – ook al is het moeilijk. ‘Maar het Woord van de Heere blijft tot in eeuwigheid’ (vers 25). De Bijbel is het Woord van God. Dit stelt ons steeds weer voor een keuze. Wanneer we dit Woord van God gelovig gehoorzamen, wordt onze ziel gereinigd. Dan worden we wedergeboren. Dat wil zeggen: we krijgen een nieuw leven. Dat nieuwe leven stamt niet af van sterfelijke ouders, zoals ons aardse leven. Het heeft ook een heel ander karakter dan het aardse leven. Als wedergeboren mensen hoeven wij niet meer net te doen alsof. Wij kunnen elkaar ongeveinsd, echt liefhebben. Het aardse leven gaat voorbij. Maar de bron van ons nieuwe leven is het Woord van God. En zoals die bron eeuwig blijft, zo blijft ook ons nieuwe leven eeuwig.
Lees 1 Petrus 1:22-25.
Groetjes,
<>< Pieter.

dinsdag 15 maart 2011

optimist, pessimist of realist?

maar met het kostbaar bloed van Christus, als van een smetteloos en onbevlekt Lam.
1 Petrus hfdst. 1 vers 19.
Petrus had de zekerheid dat hij vrijgekocht was door het bloed van de Heer Jezus van de macht van de zonde en van de macht van de satan. Daaraan twijfelde hij niet. Het was ook iets dat de Heer Zelf had gezegd. Hij zou Zijn bloed geven tot verlossing van allen die in Hem zouden geloven. U hoort daar toch ook bij? Bij die grote schare van mensen die kunnen zingen: ‘Ik ben bevrijd, door het bloed van het Lam’? Of behoort u tot die mensen die wel weten wat er in de Bijbel staat, maar die het heil zich niet persoonlijk durven toe eigenen? Dan komt deze oproep tot u om het onvoorwaardelijk aan te nemen. ‘De genade die u gebracht wordt in de openbaring van Jezus Christus’ lezen we in vers 13. Er zijn in deze wereld zowel optimisten als pessimisten. De optimisten zeggen: ‘Hoe groot de problemen ook zijn, als we maar goed ons best doen en tijd van leven hebben, zullen wij ze samen wel kunnen oplossen.’ De pessimisten zeggen: ‘Wat we ook doen, de problemen zullen zich blijven opstapelen; we zullen ze nooit de baas worden.’ Wanneer je op God vertrouwt, dan ben je geen optimist of pessimist meer, maar realist. Dan kun je erkennen dat de problemen in de wereld en in je eigen leven inderdaad te groot zijn. Toch geven we de moed niet op. Want eens zal de dag aanbreken dat Jezus Christus alles in orde zal maken.
Lees 1 Petrus 1:13-21.
Groetjes,
<>< Pieter.

donderdag 3 maart 2011

Vreugde ontvangen.

Hoewel u Hem niet gezien hebt, hebt u Hem toch lief. Hoewel u Hem nu niet ziet, maar gelooft, verheugt u zich met een onuitsprekelijke en heerlijke vreugde, 1 Petrus hfdst.1 vers 8.
Als de apostel Petrus dit schrijft, denkt hij misschien wel terug aan die dag bij het meer van Galilea, toen de Heer Jezus hem vroeg: ‘Petrus, heb jij mij lief?’. Toen had hij geantwoord: ‘Heer, U weet dat ik van U houd.’ Hij durfde de woorden van de Heer niet over te nemen. Maar nu, zoveel jaren later, weet hij het, en zingt het in hem: ‘Ik heb Hem lief!’ En hij geeft dat door aan zijn lezers, ook aan ons hier en nu. Als u Hem kent, weet u: ‘Ik heb Hem lief.’ Wat een vreugde! En wat een zekerheid! ‘Die ons, overeenkomstig Zijn grote barmhartigheid, opnieuw geboren deed worden tot een levende hoop,’ (vers 3). Aan onze eigen geboorte hebben wijzelf niets bijgedragen. Onze geboorte was iets wat ons is overkomen. Met het leven van een gelovige is het niet anders. Door God is ons een heel nieuw leven gegeven. Wij zijn opnieuw geboren, een totaal nieuwe schepping. God heeft ons bovendien een levende hoop gegeven door de opstanding van de Heer Jezus. Hij leeft en heeft ons plaats bereid in het hemelse Vaderhuis. De erfenis die mensen ons nalaten, bestaat uit dingen die vergaan. Maar de erfenis die God ons heeft beloofd, vergaat nooit. Die wordt veilig voor ons bewaard bij Hem in de hemel.
Lees 1 Petrus 1:1-12.
Groetjes,
<>< Pieter.

donderdag 24 februari 2011

Afgoden?

Lieve kinderen, wees op uw hoede voor de afgoden. Amen. 1 Johannes hfdst.5 vers 21.
Het doel van de eerste Brief van Johannes is de God die Liefde is kenbaar maken en om hen die in de Naam van de Zoon van God geloven, te verzekeren dat ze eeuwig leven hebben. Dit eeuwige leven wil God aan iedereen in Zijn genade schenken. Het mooie hieraan is dat wij het niet kunnen verdienen, maar we mogen in kinderlijk vertrouwen aannemen dat Jezus Christus onze zonden op het kruis droeg. Als wij dit geloven, is het eeuwige leven nu al ons bezit. Dank God voor dit grote genadegeschenk! Wees er blij mee. En aanvaard de gevolgen van uw geloof: breek met zonde in uw leven en houd u ver van alles wat Gods plaats, de hoogste plaats, in uw hart zou kunnen innemen. Dat zijn immers afgoden! ‘En Hij is een verzoening voor onze zonden’ (1 Joh. 2:2). Er bestaat zonde tot de dood. Het is niet erg populair om in deze tijd nog te spreken over ‘zonde’. Hoewel de dood nog steeds een zeer actueel gegeven is, spreken we er liever zo min mogelijk over. De eerlijkheid gebiedt ons echter u te waarschuwen voor het oorzakelijk verband tussen de ‘zonde’ (die wel degelijk bestaat!) en de ‘dood’. ‘Want het loon van de zonde is de dood’ (Rom.6:23). God is echter rijk aan genade, en wil ons heel graag onze zonden vergeven, zodat wij aan het oordeel ontkomen. In naam van Christus vragen wij u: laat u met God verzoenen!
Lees 1 Johannes 5:13-21.
Groetjes,
<>< Pieter.

zaterdag 19 februari 2011

Leven uit God.

Want al wat uit God geboren is, overwint de wereld; 1 Johannes hfdst.5 vers 4a
U gelooft dat Jezus de Christus, de van God gegeven Redder is? Dat Hij, de Rechtvaardige, het zoenoffer voor uw zonden geworden is op het kruis? Dan bent u uit God geboren. En door de kracht van deze geboorte zullen er nieuwe dingen in uw leven gebeuren. U zult God liefhebben, de Vernieuwer van uw bestaan, en u zult allen liefhebben die evenals u door het geloof deze nieuwe geboorte hebben ontvangen. Vervolgens zult u de geboden van God doen. Dat is geen onmogelijke opgave, want deze geboden zijn voor de uit God geboren mens niet zwaar. Ten slotte bent u in staat door dit geloof de wereld te overwinnen. ‘Wie de Zoon heeft, heeft het leven’ (vers 12a). In deze tekst is sprake van mensen die leven bezitten; het is hier uitdrukkelijk het leven, het eeuwige leven van God. Daaraan krijgen we alleen deel als we uit God geboren worden. De apostel maakt er geen geheim van hoe een mens wedergeboren kan worden: dit wonder vindt plaats als iemand gelooft in Jezus Christus. Zowel in de hemel als op de aarde heeft God ervan getuigd dat Jezus Zijn Zoon is. Wie dit getuigenis aanneemt, ontvangt het eeuwige leven. Wie dit getuigenis verwerpt, en daarmee God tot een leugenaar maakt, wacht de eeuwige dood. Wat doet u?
Lees 1 Johannes 5:1-12.
Groetjes,
<>< Pieter.

dinsdag 15 februari 2011

Liefde is moeite doen.

En dit gebod hebben wij van Hem, dat wie God liefheeft, ook zijn broeder moet liefhebben. 1 Johannes hfdst.4 vers 21.
God liefhebben? Wij zouden kunnen zeggen: heel makkelijk, want we hebben Hem nooit
gezien. Ook: heel moeilijk, kan het antwoord zijn om diezelfde reden. Zeggen is veel gemakkelijk er dan doen, dat is nu eenmaal zo. Veronderstel dat we zeggen: we hebben God lief. Maar zo eenvoudig komen we er niet af. Onze broeders en zusters hebben we wél gezien. Gods gebod is hier heel concreet: hen moeten we ook liefhebben, anders stelt die liefde van ons jegens God niets voor. Denkt u maar eens aan iemand met wie het meeste moeite hebt. Ook hem of haar moeten we liefhebben, heel concreet, met woord en daad. Dat mag eigenlijk geen probleem zijn, omdat God ons zoveel liefde bewezen heeft! ‘De volmaakte liefde drijft de vrees uit’ (vers 18). Vertrouwen is een onmisbaar element in onze relatie tot God en tot andere mensen. Waar het vertrouwen zoek is, wordt het tegendeel gevonden: vrees. Vrees om je werkelijk te laten kennen; vrees om je hart bloot te leggen. De apostel Johannes toont ons hoe een relatie werkelijk open en zonder vrees kan zijn: dankzij de liefde. Gods liefde voor ons is zo groot, dat Hij ons beschouwt en behandelt als Zijn eigen kinderen. Wie overtuigd is van zoveel liefde, hoeft voor God geen enkele vrees te koesteren, en mag tegenover andere mensen diezelfde liefde openbaren, toepassen dus.
Lees 1 Johannes 4:17-21.
Groetjes,
<>< Pieter.

vrijdag 4 februari 2011

Een oceaan van Liefde.

En wij hebben de liefde die God tot ons heeft, gekend en geloofd. God is liefde en wie in de liefde blijft, blijft in God, en God in hem. 1 Johannes hfdst.4 vers 16
Een oceaan kan je niet overzien, maar je kunt wel aan de kustlijn staan en je blik over de eindeloze horizon laten dwalen. Zo is het ook met de liefde van God. Wij hebben de Heer Jezus leren kennen en hebben iets van Zijn werk op Golgotha begrepen. Dankbaar en diep getroffen zagen we in: dat deed Hij voor mij! Wij hebben daar de liefde van God gekend en geloofd. We staan evenwel maar aan de rand van de oceaan van Gods liefde die eindeloos veel groter is dan wij ooit kunnen beseffen. Wij kennen die liefde niet ten volle, maar we geloven de uitgestrektheid en de diepte van die liefde zonder die te vatten. ‘Als God ons zo liefhad, moeten ook wij elkaar liefhebben’ (vers 11). Dat God ons heeft liefgehad, weten we. Hij heeft zelfs de wereld liefgehad en daarvoor Zijn eniggeboren Zoon, de Heer Jezus, gegeven. Omdat ik in Hem geloof, mag ik die liefde van God op mijzelf, heel persoonlijk, toepassen. Nu loop ik het gevaar dat ik mij in die liefde ga opsluiten, die alleen voor mijzelf houd. Dat is niet goed. Die liefde van God voor mij moet uitstromen, weerkaatsen naar anderen toe. De apostel zegt zelfs dat het zo moet zijn. Laten we dat dan ook doen! Ook al ligt die ander mij soms niet zo. Want ook die andere broeder of zuster is een verloste van de Heer, die ons allemaal heeft liefgehad.
Lees 1 Johannes 4:7-16.
Groetjes,
<>< Pieter.

maandag 31 januari 2011

Met wie spreek ik?

en elke geest die niet belijdt dat Jezus Christus in het vlees gekomen is, is niet uit God; 1 Johannes hfdst.4 vers 3a.
Heel wat mensen beweren iets van God te kunnen zeggen. Hoe kom je er nu achter of zulke sprekers betrouwbaar zijn of niet? Soms is de leer die ze brengen zo moeilijk te begrijpen, laat staan te weerleggen… Maar toch is het heel simpel. Als u wilt weten wat met wie u te maken hebt hebt, begin dan maar eens een gesprek over de Heer Jezus. Wanneer u merkt dat dat helemaal niet overkomt, dat de ander er eigenlijk geen interesse in heeft en maar gauw over zijn eigen stokpaardjes wil beginnen, dan weet u dat het niet klopt. Gods kinderen zijn herkenbaar doordat ze een duidelijk geluid over de Heer Jezus laten horen. ‘U bent uit God’ lezen we in vers 4. Johannes spreekt in dit gedeelte over het beproeven van de geesten. Er zijn geesten die uit God zijn en er zijn valse geesten, die spreken door de mond van valse profeten. Vóór je een geest vertrouwt, dat wil zeggen: vóór je degene kunt geloven die tot je spreekt, moet je weten met wat voor mens je spreekt. Hoe kan dat? Door zo iemand te beproeven: door datgene wat gezegd wordt te toetsen aan het Woord van God. Kan ik dat als mens? Jazeker, als ik wedergeboren ben, dan ben ik uit God geboren. Dan heb ik de Heilige Geest, en door Gods Geest kan ik de geesten onderscheiden.
Lees 1 Johannes 4:1-6.
Groetjes,
<>< Pieter.

zondag 16 januari 2011

Vrijmoedigheid.

Geliefden, als ons hart ons niet veroordeelt, hebben wij vrijmoedigheid jegens God; 1 Johannes hfdts.3 vers 21.
Onze vrijmoedigheid tot God: het voorrecht dat we zomaar, met grote eerbied, maar met even groot vertrouwen, met onze Vader mogen praten. Onze twijfels, angsten, zorgen, nood, maar ook onze blijdschap, onze lofprijzing en aanbidding kunnen we tot Hem brengen. Het enige wat ons kan hinderen zijn onbeleden zonden, waarvan ons hart ons veroordeelt. Let wel, God kent ons zoveel beter dan wijzelf! Laten we dan maar in Zijn licht komen, en ons volledig door Hem laten ‘scannen’. Als we onze zonden belijden, is alles weg, en dan is de gemeenschap met de Vader weer vlekkeloos! ‘Dit is Zijn gebod: dat wij geloven in de Naam van Zijn Zoon Jezus Christus’ (vers 23). Er worden in het Nieuwe Testament niet veel geboden expliciet gebod genoemd. Enkele slechts, zoals: dat we elkaar moeten liefhebben, of: doet dit tot Mijn gedachtenis. Christenen willen immers alleen leven zoals hun Heer het wil. Dat is geen dwang, maar dat is leven in de vrijheid van Christus. Hoe is dat mogelijk? Het antwoord vinden we in bovenstaande tekst: geloven in de Naam van de Zoon. Niet alleen geloven dat Hij bestaat, dat Hij stierf voor mijn zonden. Nu ook geloven dat Hij mijn Heer is, die het in mijn leven allemaal voor het zeggen heeft.
Lees 1 Johannes 3:11-24.
Groetjes,
<>< Pieter.

vrijdag 14 januari 2011

Over varkens en schapen

Ieder die uit God geboren is, doet de zonde niet, omdat Diens zaad in hem blijft; en hij kan niet zondigen, omdat hij uit God geboren is. 1 Johannes hfdst.3 vers 9.
Het verschil tussen varkens en schapen: varkens zijn dieren die altijd in de modder zitten te wroeten. Zo af en toe spuit de boer ze schoon, maar ze haasten zich terug naar hun modderpoel. Een schaap kan ook wel eens in de modder vallen. Maar als zo’n dier weer schoon is, piekert het er niet over om de modder weer op te zoeken! Zo kun je de echte kinderen van God herkennen, de schapen van Gods kudde. Ze kunnen wel eens in zonde vallen, maar nooit zullen ze er genietend hun levenspraktijk van maken. Het nieuwe leven van de Heer Jezus in hen verdraagt dat niet. ‘Laat niemand u misleiden!’ zegt vers 7. Er zijn mensen- en jawel ook die zich christenen noemen, die zeggen dat het niet zo erg is als je verkeerde dingen doet. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Dat was in de tijd van Johannes ook niet anders. Tegen die gedachte trekt hij met Gods Geest fel van leer. Wie voor de Heer Jezus heeft gekozen, heeft gekozen voor rechtvaardigheid, voor eerlijkheid en oprechtheid. Wie anders handelt, dient de wetteloosheid, doet zonde. Dat is niet in overeenstemming met het christen zijn, want dan ben je uit God geboren. En wie uit God geboren is, gedraagt zich zoals God het wil, heeft God lief boven alles en zijn naaste lief als zichzelf!
Lees 1 Johannes 3:1-10.
Groetjes,
<>< Pieter.

woensdag 12 januari 2011

De Vader en de Zoon.

En dit is de belofte die Hij ons heeft beloofd: het eeuwige leven. 1 Johannes hfdst.2 vers 25.
De Bijbel bevat veel beloften van God. Eén van de vele is deze: het eeuwige leven. Het is meer dan alleen maar leven zonder einde. Eeuwig is het karakter van dat leven: het is het leven van God. Hij heeft dat eeuwige leven vóór eeuwige tijden beloofd lezen we in Titus 1v2, en Hij heeft het in de volheid van de tijd geopenbaard in de persoon van de Heer Jezus schrijft Johannes 1 Joh.1v2. Maar er is ook een voorwaarde aan die belofte, het is het noodzakelijk dat wij geloven in de Zoon van God. Gods Woord laat weten ‘wie de Zoon heeft, heeft het leven!’ in 1 Joh. 5v11 en 12. Ook lezen we nog ‘Wie de Zoon belijdt, heeft ook de Vader’ hier in vers 23. Iedereen die de Heer Jezus heeft aangenomen, mag God zijn Vader noemen. Deze tekst verbindt daar feitelijk een voorwaarde aan: als je de Heer Jezus kent als je Heiland, dan dien je Hem ook te kennen als je Heer. Dan weet je ook, dat Hij niet alleen jouw Heiland wil zijn, maar ook anderen (iedereen) wil redden. En in gehoorzaamheid aan je Heer en uit liefde tot degenen die anders verloren gaan, ga je anderen laten kennis maken over de Heer Jezus, ga je Hem voor de mensen belijden en dan wordt de gemeenschap met de Vader inniger.
Lees 1 Johannes 2:18-29.
Groetjes,
<>< Pieter.

maandag 10 januari 2011

Vader!

Hebt de wereld niet lief, noch wat in de wereld is. Als iemand de wereld liefheeft, is de liefde van de Vader niet in hem. 1 Johannes hfdst.2 vers 15.
‘wereld’ is in de bijbel heel vaak in negatieve zin gebruikt. Het duidt dan het systeem aan van immoraliteit en goddeloosheid. De wereld heeft heel wat te bieden, en als gelovigen zijn we niet immuun voor haar verleidingen. Wij kunnen deze wereld, dit immorele goddeloze systeem, echter niet liefhebben, want zij heeft onze Heer en Heiland aan het kruis genageld! Bovendien is alles wat de wereld te bieden heeft slechts tijdelijk, terwijl God ons nu al kan doen genieten van de eeuwige, hemelse zegeningen! Ook lezen we ‘Gij kent de Vader’ in vers 14. Is dat niet geweldig, dat we de Vader mogen kennen? Niet zo maar een vader, maar de God en Vader van onze Heer Jezus Christus, zoals Paulus aan de Efeziërs schrijft. Hij is door het werk van de Heer Jezus op het kruis van Golgotha onze Vader geworden. Dat is, als we een kind van God zijn. Kan dat, ik mens een kind van God? Vast en zeker, wie de Heer Jezus heeft aangenomen als zijn Heiland en Verlosser, mag zich een kind van God noemen. Dat houdt dus tevens in, dat God zijn Vader is geworden en dat hij Hem zo mag kennen en aanspreken. Doe dat maar!
Lees 1 Johannes 2:12-17.
Groetjes,
<>< Pieter.

vrijdag 7 januari 2011

Zeggen en doen.

Maar wie zijn woord bewaart, in hem is waarlijk de liefde van God volmaakt. Hieraan onderkennen wij dat wij in Hem zijn. 1 Johannes hfdst.2 vers 5.
Als we in gemeenschap met God leven, zullen we Gods geboden bewaren. Vers vijf vat die geboden samen onder de noemer ‘Zijn Woord’. Vers zeven gaat nog een stap verder en brengt alles terug tot één enkel gebod: liefde. Vroeger konden we niet liefhebben zoals God liefheeft. Wij waren ‘hatelijk en elkander hatende’ (Titus 3:3). Maar toen we tot geloof in de Heer Jezus gekomen zijn, heeft God Zijn liefde in onze harten uitgestort. Goddelijke Liefde is het bewijs dat Gods Geest in ons woont. Aan die liefde zullen de mensen erkennen dat wij God werkelijk kennen. ‘Hieraan onderkennen wij dat wij Hem kennen: als wij Zijn geboden bewaren’ (vers 3). De apostel maakt nog eens duidelijk dat er geen verschil mag zijn tussen wat wij zeggen en wat wij doen. Het is onbestaanbaar dat iemand zegt een christen te zijn, terwijl hij daar niets van laat merken in zijn doen en laten. Het is voor jezelf heel eenvoudig te controleren: je zegt een christen te zijn, je behoort zo te wandelen als de Heer Jezus gewandeld heeft. Natuurlijk weet Johannes ook wel dat de praktijk van een echte christen er helaas wel eens anders uitziet. Maar over zo’n uitzonderingstoestand heeft hij het hier niet. Ook wij zouden het als abnormaal moeten beschouwen als er permanent ruimte zit tussen zeggen en doen, en, ons daar vooral niet bij neerleggen. Laten we heel bewust Zijn liefdesgebod aanhouden!
Lees 1 Johannes 2:3-11.
Groetjes,
<>< Pieter.

donderdag 6 januari 2011

Grondige reiniging

en het bloed van Jezus, zijn Zoon, reinigt ons van alle zonde. 1 Johannes hfdst.1 vers 7b.
Onze gemeenschap met God is heel kostbaar. Die gemeenschap ook kwetsbaar is: het genot ervan wordt verstoord door de zonde, omdat God geen gemeenschap kan hebben met zonde. Als gelovigen mogen we gelukkig weten dat we niet hóéven te zondigen (2:1). Maar als we toch gezondigd hebben, kan de gemeenschap met God hersteld worden. Daartoe moeten wij slechts onze zonden in oprechtheid aan God belijden. Dan zijn we weer volkomen rein van alle ongerechtigheid op grond van het bloed van de Heer Jezus, en kunnen we weer ongestoord van Zijn liefde genieten. ‘God is licht en in Hem is in het geheel geen duisternis’. De gedachte aan een God die licht is, is voor de natuurlijke mens onverdraaglijk. Het is immers het licht, dat alles openbaar maakt. Maar gelovigen die de Zoon als hun leven kennen en deel hebben aan de Goddelijke natuur (2 Petrus 1:4), voelen zich juist thuis in het licht. En als zij in dat licht zien dat er door hen helaas toch dingen zijn gedaan die niet bij dat licht horen, weten zij dat er in zo’n geval maar één remedie is: Jezus Christus, de Rechtvaardige! Hij, die Zelf de verzoening voor hun zonden is, wil hun Voorspraak zijn. Een betere advocaat kunnen ze zich niet wensen!
Lees 1 Johannes 1:5-2:2.
Groetjes,
<>< Pieter.

maandag 3 januari 2011

Het beste jaar ooit toegewenst!

Een jaar in de liefde van Jezus,
Een jaar in de wil van de Vader,
Een jaar in de kracht van de Geest.

Gezondheid, hoop, geloof en liefde voor allen.


gelukkig nieuwjaar!


De Kandelaar.